Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Länslandskampen 2013

Resultat Länslandskampen 2013

27 AUG 2013 14:03
2009 möttes för första gången Västra Svealands Styrkelyftförbund (VSSF) och Region Öst i Norge i en lagtävling kallat ”Länslandskampen”. Lagen bestod av vardera åtta styrkelyftare (två damer, två ungdomar, två juniorer, två seniorer) och två bänkpressare och tävlingen gick vartannat år i Sverige, vartannat år i Norge.

Norge hade vunnit de två första omgångarna (i Örebro och Halden), medan Sverige hade återhämtat sig och vunnit de två nästkommande (i Karlstad och Askim). Inför 2013 var nu tävlingen tillbaka i Örebro den 11-12 maj, för en femte och avgörande omgång.
  • Skapad: 27 AUG 2013 14:03

VSSF hade inför tävlingen ett riktigt vasst lag med många bra lyftare, men skador och återbud tog ut sin rätt på några lyftare och vi fick se några förändringar i laguppställningen inför tävlingsstart. Det svenska laget bestod av:

Leif Joensuu

Niklas Nordling

Riitta Liimatainen

Daniel Andersson

Emelie Bergström

Michaela Svanelind

Rickard Kanon

Emil Salmela

Gregor Johansson

Björn Iversen.

Eftersom vi hade en dam ”för mycket” fick en av damerna räknas som herr junior i lagtävlingen, men i övrigt speglar laget den utveckling vi ser i VSSF just nu: unga lyftare, damer & klassisk lyftning.

Det var länge jämt mellan lagen. Norge tog ledningen i knäböjen, med de djupa, fina böjar som vi är vana att se från norrmännen. Sverige böjde på bra, däribland Daniel Andersson från Säffle AK som böjde 272,5kg, men vi kom lite på efterkälken.

Richard Kanon, Hallsbergs AK, som tävlade klassiskt i Norge föregående år var återigen med men fick bara med sig 210kg i böjen efter att ha missat 220kg. I bänken kunde dock Sverige komma ifatt och låg bara några poäng efter inför marken. Sveriges bänkpressare Gregor Johansson och Björn Iversen svarade båda för fina resultat.

Inför marken låg Sverige som sagt bara några poäng efter, men här började norrmännen gå ifrån i poäng. Det räckte inte Riitta drog ett ”svenskt världsrekord” (inofficiellt, efter domarbesättningens alla regler) på 170,5kg. Stackars Kanon, som i Norge skadade sig i axeln i andra marken, fick återigen problem i marken, nu med en krampkänning i baksida lår och fick bara med sig 230kg.

I slutändan var det Norge som stod som segrare, med många fina lyft. De två norska damerna imponerade särskilt, Erle Engmark med en totalpoäng på 467p och Karin Hesthammer (född -94, i klass -52) som gjorde 419p och fick specialpriset ”Bästa prestation” på norska sidan.

I det svenska laget tog Emelie Bergström hem samma pris, bland annat för sitt nya svenska ungdomsrekord i marklyft, 157,5kg i klass 63.

Efter fem år av ländslandskamper skulle slutligen då Norge ta hem vandringspokalen, och tävlingen är över för den här gången, i det här formatet. Jag vet redan nu att det diskuteras om möjligheter för nya sorters tävlingar och styrkelyftsutbyte över den svensk-norska gränsen, framtiden får avgöra om Västra Svealands Styrkelyft kommer att utmana Norge på nytt.

Robert Boström

Skribent: P-O Larsson

 


 

 

Postadress:
Västra Svealands Styrkelyftförbund
c/o Tommy Horvath, Norrgatan 25
703 56 Örebro

Kontakt:
Tel: 0733571559
E-post: tommy.horvath@bigpea...

Se all info